fbpx

A Melaleuca olaj (teafa olaj) – a bőr mindenese

Szerző: | aug 9, 2023 | Olajok

A doTERRA Melaleuca, – vagyis a 100% terápiás tisztaságú esszenciális teafaolaj természetes gyógymód bőrproblémák, például pattanások, gombás fertőzések és bakteriális fertőzések esetén.

A Melaleuca egy ausztrál faféle. Az ausztrál bennszülöttek régóta használják a leveleit gyógyításra. Az esszenciális teafa illóolajat a levelek lepárlásából készítik. 100 kilogramm teafalevélből nyerhető kb. 1 liter teafaolaj, a folyamat igen hosszú /közel 3 órát vesz igénybe/, ez okozza az esszenciális olaj viszonylag magas árát, de a hatása csak így lesz intenzív.

A teafaolaj olyan fontos hatóanyagokat tartalmaz, hogy minden háztartásban ott kell lennie. Több száz publikált kutatás támasztja alá a teafa terápiás hatásait.

* Serkenti a hajnövekedést – a teafaolaj fokozza a véráramlást a hajhagymákban, amitől gyorsabban nő és erősödik a hajszál. 
Használat: keverjünk össze pár csepp teafaolajat egy teáskanál hordozóolajjal és masszírozzuk be a fejbőrbe, majd tegyünk rá törölközőt, hogy a szőrtüszőkben jól felszívódjon az olaj. Hagyjuk rajta legalább 15 percig, majd öblítsük le. Ismételjük meg a folyamatot hetente 2-3-szor.

* Megszünteti a korpásodást – az elhalt bőr nem veszélyesek, de a fehér bőrplakkok a hajon ápolatlan hatást keltenek. A korpásodás csökkentése érdekében hajmosáskor adjunk néhány csepp teafaolajat egy adag samponhoz.

* Körömgombára – antibakteriális, és erős gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik, így kiváló választás körömgomba kezelésére.
Használat:  Áztassuk 10 percig meleg vízben a lábunkat, hogy felpuhuljanak a körmeink. Finoman dörzsöljük ki a szennyeződéseket, az elhalt bőrt a köröm alól. Töröljük szárazra a lábat. Maj dvigyük fel a teafaolajat a körmökre.Általában néhány hónapos kezelés szükséges ahhoz, hogy a köröm teljesen meggyógyuljon.

* Megfázásra, torokfájásra – a Malaleuca jól bevethető a különféle fertőzések és gyulladások ellen.
Használat: adjunk 3-4 csepp teafaolajat forrásban levő vízhez, majd inhaláljuk be törülköző alatt a felszálló párát vagy egyszerűen juttassuk a levegőbe aroma diffúzorral. A belélegzett pára antibakteriális és vírusölő hatású, enyhíti a hörghurut, a megfázás, a torokgyulladás és az influenza tüneteit, és ez az egyik klasszikus otthoni gyógymód orrdugulás ellen.

* Allergia esetén – Amikor allergiások vagyunk, a szervezetünk hisztamint termel, ennek következtében irritálódik az orr, a torok és a szem nyálkahártyája. Ez kellemetlen allergiás tüneteket okoz: viszkető kiszáradt szemet, orrfolyást, tüsszögést, asztmát.
Használat: a teafaolaj úgy segíthet a tünetek enyhítésében, ha hozzáadunk néhány cseppet a diffúzorunkhoz, vagy csepegtetünk pár cseppet a meleg fürdővízbe, és áztassuk benne egy kicsit magunkat.

 * Bőrápolásra – ma már a kozmetikumok gyakori alkotóeleme a teafaolaj: számos bőrkrém, körömtermék, masszázsolaj, arcmosó és hajtermék tartalmazza, a hagyományos gyógyszerek és bőrápoló termékek alternatívájaként is ajánlott.
Használat: 1-2 csepp illóolajat adjunk hozzá egy testápolóhoz vagy hidratáló krémhez, és kenjük be bőrünkbe. A meleg fürdővizünkbe is adhatunk hordozóolajjal összekevert teafaolajat. 

* Pattanásokra –  antiszeptikus tulajdonságai miatt csökkentheti a pattanások kialakulását.

Használata: Keverjünk össze 1–2 csepp teafaolajat 12 csepp hordozóolajjal. Az olaj felhordása előtt mossuk le arcunkat kíméletes arctisztítóval, majd töröljük szárazra. Finoman itassuk fel egy pamutgolyóra és nedvesítsük be vele a bőrünket, majd hagyjuk száradni. Ismételjük reggel és este.

* Pikkelysömörre – a teafaolaj gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyek az újabb tanulmányok szerint hasznosak lehetnek a pikkelysömör tüneteinek enyhítésében.
Használata: keverjünk össze 10–15 csepp teafaolajat két evőkanál kókuszolajjal, majd áztassuk be az érintett területeket naponta 2-3 alkalommal.

* Szemölcsökre – segítik a szervezetet a szemölcsöket okozó vírus legyengítésében. Óriási előnye, hogy amikor a teafaolajtól a szemölcs leesik, nem hagy heget! Ez az illóolaj ugyanis elősegíti a sebek és hegek gyógyulását is  
Használata: Áztassunk be egy vattadarabot 3-4 csepp teafaolajba. Helyezzük a vattát 10 percre a szemölcsre. Ismételjük meg naponta 2-3szor. Makacs eseteknél egész éjszakára rögzítsük a teafa olajjal álitatott vattát a szemölcs(ök)re.

 

* Ekcéma esetén – a hígított teafaolaj természetesen enyhíti az ekcéma tüneteit.
Használata: keverjünk 2-3 csepp teafaolajat egy teáskanál kókuszolajba, és vatta segítségével naponta 1-2 szer vigyük rá a sebes bőrre.

* Univerzális tisztító és fertőtlenítőszer – Anti-mikrobiális tulajdonságai miatt a teafaolaj képes elpusztítani a baktériumokat az otthonodba
Takarításhoz: melegítsünk 1 csésze forró vizet, és adjunk hozzá 1/4 csésze ecetet és 5-8 csepp teafaolajat. Töröljük át vele az asztallapokat és a konyhai mosogatótálcát.
Mosáshoz: A mosáshoz is hozzáadhatunk 1 teáskanál teafaolajat. Az olaj elpusztítja a baktériumokat, megakadályozva a gomba szaporodását a ruhákban és véd a fertőzésektől.

* Paraziták ellen – Hangyák, szúnyogok, pókok, ágyi poloska és más rovarok távoltartására
Használat: néhány csepp teafaolaj vízzel kevert oldatával töröljük le a szekrényeket, és teafaolajba mártott vattát vagy anyagdarabot tegyünk le az otthonunkban és a házunk körül olyan területeken, ahol előfordulhatnak kártevők.

A teafaolajat külsőleg nem szabad túladagolni, mert bőrirritációt, vörösödést, viszketést okozhat vagy túl hosszú ideig történő belélegzése fejfájást, hányingert, szédülést idézhet elő. Lenyelni, megenni mérgező és TILOS. Használatához kérjük ki orvos véleményét.